Wietnam na własną rękę – o czym trzeba pamiętać?

Polacy coraz chętniej organizują wakacje na własną rękę. To rozwiązanie pozwala im nie tylko zaoszczędzić dużą sumę pieniędzy, ale również gwarantuje ułożenie całkowicie spersonalizowanego planu wyjazdu. Wietnam to doskonałe miejsce, na zorganizowanie pierwszej azjatyckiej wyprawy bez biura podróży. Oto trzy rzeczy, o których warto pamiętać planując urlop w Wietnamie!

1. Pogoda

Wiele osób zastanawia się, kiedy najlepiej do Wietnamu pojechać, by cieszyć się wspaniałą pogodą. W całym kraju występują wysokie temperatury powietrza oraz duża wilgotność powietrza przez cały rok. Północna część państwa jest nieco chłodniejsza, występują tu cztery pory roku, z czego między latem i zimą może dochodzić do dużych różnic temperatury. Południe dzieli się na porę deszczową i suchą – od maja do października mogą występować obfite opady deszczu.

2. Wiza

Wjeżdżając do Wietnamu konieczne jest posiadanie wizy. Można wyrobić ją elektronicznie po przesłaniu skanu paszportu, a wyrobienie jej trwa kilka dni roboczych. Innym sposobem jest wyrobienie wizy bezpośrednio na lotnisku na podstawie tzw. promesy wizowej czyli specjalnego dokumentu polecającego, paszportu i zdjęcia o konkretnych wymiarach.

3. Choroby i insekty

Choć szczepienia przed podróżą do Wietnamu nie są obowiązkowe, warto zaszczepić się przeciw zapaleniu wątroby A i B, polio, krztuścowi i tężcowi. W niektórych częściach państwa okresowo dochodzi do zarażeń malarią, przez co należy zabezpieczać skórę specjalnym, silnym detergentem, który odstrasza komary i insekty.

Jak podróżować po Wietnamie?

Wietnam jest państwem stosunkowo bezpiecznym, a sami mieszkańcy są wyjątkowo sympatyczni i pomocni dla cudzoziemców. Transport nie powinien sprawiać większego problemu. W wielu miejscach (hotelach, pensjonatach, restauracjach) możemy liczyć na dostęp do darmowego internetu. Z pewnością warto spróbować lokalnej kuchni – przysmaki wietnamskie bazują na świeżym mięsie i owocach morza, ryżu i aromatycznych przyprawach, a sama kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych i najzdrowszych.