Podróże kulinarno-winne po Francji

Podróże kulinarne i wina z Francji to jedne z największych atrakcji turystycznych w Europie. Kraje Europy mają wszystko – różnorodność wina, piękne krajobrazy i wyjątkową kuchnię, ale to właśnie Francja jest niekwestionowaną królową w tej kategorii. Próżno szukać drugiego takiego kraju, który mógłby równać się z Francją pod względem win i kuchni.

  1. Kuchnia francuska – królowa kuchni europejskich
    Francuska kuchnia jest szczególnie znana wśród turystów ze swoich potraw mięsnych, aromatycznych sosów, świeżych warzyw i najlepszych deserów na świecie. Wśród dań mięsnych warto spróbować gęsinę w winie, stek Diane czy filet de boeuf Rossini. Tym, którzy wolą ryby, polecamy klasyczną bouillabaisse czy kurczaka po prowansalsku. Francuska kuchnia to także ogromna ilość serów, z których słynie Francja na całym świecie. Do wyboru mamy m.in. roquefort, comté, camembert, brie i wiele wiele innych.

  2. Regiony winiarskie Francji
    Francuska sztuka wina to znak rozpoznawczy kraju, a jednym z powodów naszego kulinarnego zachwytu jest dostęp do jednych z najlepszych win w Europie. Istnieją cztery główne regiony wina we Francji: Bordeaux, Burgundia, Dolina Loary i Côtes du Rhône. Choć wino z Bordeaux uważa się za jedno z najlepszych na świecie, uderzając w Burgundię, możemy spróbować wyjątkowego Pinot Noir czy Chardonnay.

  3. Najlepsze restauracje we Francji
    Francja słynie z niezwykłych restauracji, z których wiele posiada piękne widoki i nadzwyczajne dania. Warto też wymienić restauracje z trzema gwiazdkami w przewodniku Michelin, do których należą m.in. restaurant Guy Savoy i Le Meurice, prowadzone przez mistrzów kuchni, a także kultowy restauracyjny Bertrand Grébaut, który zajmuje jedno z pierwszych miejsc na liście najlepszych restauracji w Europie.

  4. Najpiękniejsze miejsca do zjedzenia
    W większości miast i miasteczek we Francji znajdziemy malownicze miejsca, które dodają uroku i klimatu do kulinarnych doznań. W Burgundii warto zjeść pyszne śniadanie w Château de Vault de Lugny z widokiem na piękny ogród i basen. W Nicei warto spróbować lokalnych specjałów na pięknej Promenadzie des Anglais. W Paryżu warto zjeść w tajnej restauracji, która znajduje się na dachu Muzeum Sztuki Ludowej w Montmartre.

  5. Wina i jedzenie na francuskim rynku
    Kulinarna scena we Francji nie kończy się tylko na ekskluzywnych restauracjach czy też regionalnych winnicach, warto też zwrócić uwagę na rynki, które oferują wiele lokalnych przysmaków i win. Najbardziej znany jest targ w Aix-en-Provence, gdzie można spróbować świeżych owoców morza, tradycyjnych wędlin i lokalnych win. W Paryżu warto udać się na Marché des Enfants Rouges, który jest najstarszym krytym rynkiem i oferuje szeroki wybór dań z całego świata.