Sałatka grecka i jej proste przygotowanie.

Sałatka grecka to jedna z najlepszych sałatek na lunchmit lub brunchmit. Sałatka ta jest prosta w przygotowaniu i poznać można jej wiele różnych odmian. Gdyż każda restauracja serwuje sałatkę grecką na inny sposób. Sałatka grecka – zdrowie na talerzu.
Najprostszy sposób na przygotowanie sałatki greckiej to przygotowanie składników, dokładnie ich umycie i pokrojenie na małe części.
Składniki, jakie są potrzebne do przygotowania sałatki greckiej to między innymi:
- pół kapusty pekińskiej
- puszka miks groszek, marchewka papryka i kukurydza
- ogórek konserwowy,
- pomidorki koktajlowe,
- cebula czerwona,
- ser feta
- sól
- pieprz
- sos lub dresing czosnkowy, tatarski
- inne dodatki według swojego uznania
Sałatka grecka wymaga pokrojenia składników, jak ogórek zielony, wcześniej go obranie, umycie, pokrojenie na okrągłe plasterki. Następnie kroimy kapustę pekińską na małe części, tak aby nie skończyły duże liście w misce. Dosypujemy odcedzoną mieszankę groszku i marchewki oraz papryki, sól, pieprz, ser feta. Dodajemy również pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną. Tak zmieszane składniki łączymy ze sobą. Na sam koniec dodajemy sos, który jest dopełnieniem tej greckiej sałatki.
Jednak nie można jeszcze tej sałatki konsumować, należy ją zachować do lodówki przynajmniej na godzinę, by była wychłodzona i smaczna, składniki się wówczas przegryzą.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że sałatka grecka to nic innego, jak wspaniały smaczny specjał, który jest pełen witamin, warzyw, połączony wyśmienitym sosem czosnkowy.